Biologi hos gibboner


Gibbonerna lever huvudsakligen i trä den i låglänta, tropiska skogar, men finns också på upp till 2 500 m höjd. I allmänhet håller de till i de mellersta eller högsta trädskikten. När de letar efter föda, kan de också gå ner på marken, t.ex. för att söka efter bär i undervegetationen eller, mera sällan, för att dricka. Det är faktiskt ganska ovanligt att se en gibbon dricka, för i allmänhet får den all vätska den behöver från de frukter och blad, som ingår i födan.

Gibbonerna bygger oftast inte något bo för natten utan väljer ut grenar med tätt bladverk, där de sätter sig till rätta för att vila och sova.

Födan består huvudsakligen av frukter och blad (90 %) men dessutom ingår ägg, småfåglar och insekter. En nyligen gjord undersökning har visat att gibbonerna inte väljer sin mat slumpmässigt under dagen, utan att den tydligt väljer olika födoslag vid olika tidpunkter.

Tidigt på morgonen väljer gibbonerna nästan bara frukter och bryr sig inte alls om blad. På eftermiddagen gäller det omvända, och sent på eftermiddagen äter de återigen frukter. En förklaring till detta mönster i näringsvalet kan vara, att behovet av snabbt tillgänglig energi varierar under dygnet. Efter att ha tillbringat natten i träden vilket medför stora energiförluster för att hålla den föga energisnåla kroppen varm (långa extremiteter osv.), kan det säkert vara behov av att snabbt få i sig lättillgänglig energi från sockerrika, lättsmälta frukter. Efter en näringsriktig frukost kan aporna sedan under dagen gå över på mer svårsmält föda, som blad och annan fiber(cellulosa)rik föda. Inför natten kan det åter vara klokt att ta ett kvällsmål av frukter.


Skriv en kommentar


Gibboner.se - För dig som vill lära dig mer om gibboner